Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zestien personen een gebiedsverbod opgelegd. Zij mogen de officiële sinterklaasintochten in 2019 en 2020 niet bijwonen. De personen waren in 2018 tijdens de intocht in de stad betrokken bij ongeregeldheden.

Het verbod geldt voor een gebied rond de route van de intocht. Ook moeten de zestien personen zich tijdens de intocht melden op het politiebureau in Eindhoven.

Tijdens het sinterklaasevenement zochten tegendemonstranten op het Catharinaplein de confrontatie met demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

De groep riep beledigende leuzen en gooide blikken bier en eieren naar de demonstranten. Ook werd een politieagent geschopt. De politie heeft meerdere verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging.

'Bedreiging en belediging demonstranten onaanvaardbaar'

De burgemeester komt met de maatregelen om duidelijk te maken dat dit niet nog een keer mag gebeuren.

"De gedragingen van deze groep hebben een demonstratie bemoeilijkt. Over de plek, het tijdstip en de aard van demonstratie heb ik met Kick Out Zwarte Piet goede afspraken gemaakt, waar de demonstranten zich ook aan hebben gehouden", aldus Jorritsma.

"Dat zij vervolgens worden bedreigd, beledigd en belaagd is onaanvaardbaar. Ik sta pal voor het grondrecht om te demonstreren. De bejegening van de demonstranten door relschoppers was Eindhoven onwaardig."