Grote delen van Nederland krijgen donderdagmiddag te maken met zware windstoten. Het KNMI heeft code geel voor het hele land afgegeven. In de loop van volgende week wordt het weer zonniger en lenteachtig. KLM heeft tientallen vluchten geschrapt.

Een smalle zone met windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur trekt donderdagmiddag van west naar oost over het land, aldus de meteorologen.

De wind komt uit westelijke tot zuidwestelijke richting. In de loop van de avond klaart het op. De maximumtemperatuur ligt tussen 8 en 12 graden.

Het zuiden van het land krijgt donderdagmiddag enkele onweersbuien te verwerken. Ook dan kunnen er plaatselijk zware windstoten van tot 80 kilometer per uur voorkomen.

Zware avondspits, vluchten vanaf Schiphol geschrapt

Rijkswaterstaat voorspelt vanwege het weer een zwaardere avondspits dan normaal. Ook reizigers op Schiphol moeten donderdag rekening houden met vertraging of zelfs uitval van vluchten als gevolg van de wind.

KLM laat weten in totaal 37 vluchten te moeten schrappen. Passagiers krijgen het advies de reisinformatie goed in de gaten te houden. Gedupeerde reizigers krijgen een plek op een latere vlucht aangeboden.

Stormvloedkering Ramspol weer dicht

Rijkswaterstaat sluit donderdagmiddag opnieuw de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. Op deze manier hoopt de dienst het achterland te kunnen beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het water staat te hoog, er staat een sterke noordwestenwind en er is sprake van een stroming landinwaarts.

Het Ramsdiep zal vanaf 15.00 uur afgesloten zijn voor het scheepvaartverkeer. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. De dam veroorzaakt zo een korte onderbreking in de doorstroming en dat waarborgt de veiligheid van het achterland.

De stremming wordt naar verwachting vrijdagochtend weer opgeheven. De stormvloedkering Ramspol is één van de vijf stormvloedkeringen in Nederland.

Lenteachtig weer op komst

Het onstuimige weer houdt nog enkele dagen aan. Tot en met maandag valt er regelmatig een bui en blijft het winderig, hoewel de zon zich vanaf zondag vaker laat zien.

Vanaf dinsdag zal het weerbeeld verbeteren, meldt Weerplaza, wanneer de zon geregeld gaat schijnen. Waarschijnlijk blijft het de rest van de week droog. De middagtemperaturen lopen op van 10 graden op dinsdag tot 13 tot 16 graden later in de week.

De omslag naar gebruikelijker lenteweer is te danken aan een hogedrukgebied dat via de Azoren naar ons land trekt en voor rustig weer en droge lucht zorgt.