ProRail is donderdagochtend gestart met het herstel van het spoor bij Enschede, nadat daar een dag eerder een trein van de Deutsche Bahn ontspoorde na een aanrijding met een boom. De werkzaamheden duren naar verwachting de hele dag.

De boom was woensdagavond door de slechte weersomstandigheden omgevallen en op het spoor beland. De trein van Deutsche Bahn botste vervolgens tegen de boom. De 35 reizigers bleven ongedeerd.

De trein was onderweg naar het Duitse Gronau. De lijn wordt bediend door de Duitse verkeersleiding. Omdat het incident op Nederlands grondgebied plaatsvond, verzorgt ProRail de afhandeling ervan.

Tussen Enschede en Gronau rijden nog altijd geen treinen. Op het traject wordt vervangend busvervoer ingezet. Reizigers moeten rekening houden met ongeveer een uur extra reistijd.

Voorbereidingen duurden langer dan verwacht

De voorbereidingen voor het hersporen van de trein duurden langer dan verwacht door de positie van de treinstellen. "De kraan kon niet dicht genoeg bij de trein komen", aldus ProRail.

Om 10.30 uur maakte de spoorbeheerder bekend dat het hersporen is gelukt en de trein op eigen kracht naar Duitsland is vertrokken. Eerder werd gemeld dat de trein zou worden weggesleept.

De schade aan het spoor is volgens ProRail enorm. "We moeten 120 dwarsliggers uitnemen, aanvoeren en vernieuwen. Daarna kunnen we sporen en ballast (spoorgrind) helemaal op orde brengen." Tegen het middaguur waren de eerste dwarsliggers vervangen.

Het treinverkeer kan naar verwachting vrijdag pas weer gebruikmaken van het traject tussen Enschede en Gronau.