Veertien havoleerlingen kunnen dit schooljaar voor het eerst een schriftelijk examen Chinees afleggen. Vorig schooljaar was dat al mogelijk voor leerlingen op het vwo.

Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs, meldt dat de havoleerlingen deze week het examen maken. Dat doen ze op het Rotterdamse Wolfert van Borselen en het Nijmeegse Kandinsky College.

In totaal doen 196 leerlingen dit jaar eindexamen in dit vak. Nuffic noemt het "mooi" dat havoleerlingen in navolging van vwo'ers ook de mogelijkheid krijgen om een schriftelijk examen Chinees af te leggen.

"Ze volgen gedurende vijf jaar het vak en dan is het fijn dat ze dit ook op hun cijferlijst kunnen laten zien", aldus de organisatie. "In het eindexamen moeten leerlingen kunnen aantonen dat zij Chinees kunnen lezen, spreken, luisteren en schrijven."

Proef met Chinees gestart in 2010

In 2010 begon een proef met het vak Chinees op negen scholen. In het eerste jaar deden daar twintig kandidaten examen Chinees.

Momenteel bieden tachtig scholen Chinees aan als vak. Leerlingen kunnen nu op zestien scholen eindexamen in de taal doen. Op twee daarvan kan dat vanaf dit jaar ook op de havo. Nuffic hoopt dat dit snel ook mogelijk zal worden op de andere scholen die lessen Chinees aanbieden aan havoleerlingen.