De stormvloedkering bij Kampen is maandag dicht. De sluiting is nodig om het achterland te beschermen tegen hoogwater uit het IJsselmeer, laat Rijkswaterstaat weten. Luchthaven Schiphol heeft maandag vanwege de harde wind 154 vluchten geannuleerd.

De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Het scheepvaartverkeer wordt omgeleid via de Gelderse IJssel.

"Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag waar Nederland de laatste dagen mee te maken heeft, zorgt voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer", aldus Rijkswaterstaat. Rond 15.30 uur maandag ging de sluiting van start.

De stremming van het scheepvaartverkeer duurt naar verwachting tot dinsdagochtend. "Vooral de tankvaart en containerschepen worden omgeleid. De meeste andere schepen, met name pleziervaartuigen, liggen vanwege de harde wind aan wal", aldus een woordvoerder.

De Ramspol bestaat uit drie opblaasbare dambuizen van sterk rubberdoek, balgen genaamd.

Schiphol annuleert 154 vluchten

Ook luchthaven Schiphol heeft last van de harde wind. Schiphol laat aan NU.nl weten dat er maandag 154 vluchten zijn geannuleerd. Het gaat voornamelijk om Europese vluchten, omdat deze meerdere keren per dag vertrekken en dus makkelijker om te boeken zijn.

Veel vluchten die niet zijn geannuleerd, zijn vertraagd.

De eerdere verwachting van Schiphol was dat de verstoringen in ieder geval tot het einde van de middag zouden duren. Momenteel zijn nog veel vluchten vertraagd. Zodra de wind gaat liggen, wil de luchthaven de vliegtuigen weer volgens schema laten vertrekken en landen.

Storm in het zuiden en sneeuw in het noorden van Nederland
53
Storm in het zuiden en sneeuw in het noorden van Nederland