Door regen en winterse buien in combinatie met een stormachtige wind waren de files tijdens de maandagochtendspits een "stuk langer dan gebruikelijk", meldt de ANWB.

Ook het vliegverkeer ondervindt maandag hinder van het stormachtige weer. KLM heeft om die reden 67 vluchten geannuleerd. Zowel KLM als Schiphol waarschuwt dat vluchten vertraagd kunnen zijn.

Op het hoogtepunt rond 7.50 uur stond er volgens de ANWB in totaal ruim 630 kilometer aan file op de Nederlandse wegen. De drukte begon na 9.00 uur sterk af te nemen.

Een kapotte auto op de A27 tussen Breda en Gorinchem zorgde maandagochtend voor het meeste oponthoud. Op het hoogtepunt was de vertraging daar ruim een uur. Op de A50 bij Heteren tussen Arnhem en Oss verloor een vrachtwagen een kozijn met glas, wat zo'n half uur vertraging gaf.

Veel drukte in het zuiden en geschaarde aanhanger op A4

Vooral verkeer dat vanuit het zuiden naar de Randstad rijdt, had maandagochtend al vroeg last van fikse vertraging. Rond 7.30 uur was de vertraging op de A2 van Eindhoven naar Utrecht bij Zaltbommel ongeveer drie kwartier.

Op de A4 van Den Haag naar Rotterdam waren twee rijstroken dichtgegaan na een ongeluk met een aanhanger. De vertraging tussen Rijswijk en Den Hoorn was rond 7.15 uur opgelopen tot een uur. Rond 7.45 uur was de weg weer vrij.

Door een vrachtwagen met pech op de A58 bij Etten-Leur tussen Breda en Bergen op Zoom waren automobilisten drie kwartier langer onderweg.

De actuele situatie op de weg

KNMI waarschuwt voor zware windstoten in kustgebieden

Maandag waait het opnieuw flink. Aan de noord- en noordwestelijke kust komen mogelijk zeer zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt voor de harde wind met code geel in heel het land. Het wordt ongeveer 7 graden.

De code geel gaat in om 10.00 uur en duurt naar verwachting tot 18.00 uur. In de loop van de ochtend neemt de wind, die uit noordwestelijke richting komt, steeds verder in kracht toe.

De gehele dag vallen er verspreid over het land maartse buien. Daar kan ook onweer bij zitten of op sommige plaatsen natte sneeuw. Pas aan het eind van de avond wordt het droog.

De komende dagen blijft het weer wisselvallig en zal het veel gaan regenen. De temperatuur zal niet hoger zijn dan 8 graden.

Enkele miljoenen schade volgens Verbond van Verzekeraars

De zware storm die zondag huishield in vooral Noord-Brabant en Zeeland heeft naar schatting voor ,"enkele miljoenen" schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. "De storm was vrij lokaal en duurde relatief kort."

Toch vielen er bomen op auto's, waren daken ingestort en was er wateroverlast. Bij Interpolis kwamen maandagochtend vijfhonderd schademeldingen binnen, 236 procent meer dan op een normale dag. Dit aantal steeg in de loop van de middag naar 1.500.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Zondag 20° 10° W 4
Maandag 18° 12° W 4
Dinsdag 15° 10° W 3
Woensdag 15° NW 3
Donderdag 16° ZW 4