Het KNMI heeft voor zondag een code oranje afgegeven voor zeer zware windstoten. De waarschuwing geldt voor de hele middag voor de provincies in het westen en zuiden van het land.

In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg komen zeer zware windstoten voor van 100-110 km/uur, langs de zuidwestkust mogelijk tot 120 km/uur.

Later zondagmiddag neemt de wind in het zuiden af, zondagavond echter kunnen er langs de kust en boven het IJsselmeer geleidelijk wederom zware windstoten van 80-100 km/uur voorkomen.

Rijkswaterstaat en het KNMI waarschuwen automobilisten goed op te letten, zowel in de provincies waar code oranje geldt, als code geel. Er is een verhoogd risico op omvallende bomen en losse takken. Watersporters wordt met klem afgeraden het water op te gaan.

Rijkswaterstaat heeft op windgevoelige plekken, zoals de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug, extra bergers klaarstaan om eventueel gestrande vrachtwagens snel te kunnen bergen.

Wisselvallig weer houdt komende week aan

In Noord-Holland, Utrecht en Gelderland geldt een code geel. In de andere noordelijke en oostelijke provincies geldt geen waarschuwing.

In Den Haag werd zondagochtend al de City Pier City Loop afgelast vanwege de risico's van het extreme weer.

Het wisselvallige en onstuimige weerbeeld houdt de komende week aan. Maandag en dinsdag wordt het rond de 8 graden. Het waait dan ook hard en zon en regen wisselen elkaar af. Vanaf woensdag lijkt er nog meer regen te gaan vallen.