Het Openbaar Ministerie (OM) houdt er sterk rekening mee dat de voortvluchtige Ridouan Taghi de opdracht voor de aanslag op De Telegraaf heeft gegeven. Dat bevestigt het OM aan NU.nl na berichtgeving van de krant.

In juni vorig jaar reed een nog onbekende man met een Volkswagen Caddy door de gevel van het TMG-gebouw waar de redactie van de krant huist.

Acht maanden na de aanslag op het gebouw zegt het OM dat Taghi de vermoedelijke opdrachtgever is en spreekt van een "complex onderzoek".

Het recherchewerk kwam moeizaam op gang omdat de man die de gevel ramde onherkenbaar was en veel sporen zijn gewist. Hij had de met jerrycans gevulde wagen na het rammen van het gebouw in brand gestoken.

De aanslag verwoestte een flink deel van de gevel, volgens De Telegraaf is er voor 8 ton schade aan het pand. Politici veroordeelden de aanval al kort na de gebeurtenis. Zo noemde premier Mark Rutte het een "klap in het gezicht van de vrije pers".

Man verdacht van aansturen liquidaties

Taghi wordt door het OM verdacht van het aansturen van meerdere liquidaties. Het gaat hier onder meer om de moorden op Samir Erraghib (2016) en Hakim Changachi (2017).

Ook wordt de "groep rondom Taghi" door het OM verantwoordelijk gehouden voor de moord op de broer van kroongetuige Nabil B.