De 22-jarige Azim A. die is veroordeeld voor het neerschieten van een willekeurige fietser in Groningen in 2017, heeft vrijdag in hoger beroep zijn daad bekend. In oktober zweeg A. nog bij de rechtbank in Groningen.

Hij kreeg toen tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor onder meer een poging tot doodslag en wapenbezit. Voor een poging tot moord was te weinig bewijs.

A. gaf vrijdag bij een niet-inhoudelijke zitting in het gerechtshof in Leeuwarden toe dat hij de schutter is. Hij wil nu ook aan psychologische onderzoeken meewerken, hetgeen A. eerder weigerde. Hij hoopt zo de tbs te ontlopen, aldus zijn advocaat.

Slachtoffer raakte verlamd

A. wordt verdacht van het neerschieten van een 21-jarige student op 15 oktober 2017. De student fietste door de stad en werd op de Korreweg staande gehouden door enkele mannen. Zij vroegen of hij iets wilde drinken, trokken aan zijn fiets en begonnen hem te duwen en te slaan.

Toen het slachtoffer probeerde weg te rennen, werd hij vijf keer beschoten. De student werd drie keer getroffen. Hij werd onder meer in zijn rug geraakt. Door het schietincident zit het slachtoffer in een rolstoel en is hij verlamd geraakt.

A. wil nu wel met de politie gaan praten over het schietincident. Hij had volgens zijn raadsman niet eerder durven verklaren vanwege schaamte en mediadruk. De betrokkenheid bij een ramkraak in Zuidlaren in 2016, waar A. ook voor is veroordeeld, blijft hij wel ontkennen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!