Het Amsterdams Cornelius Haga Lyceum heeft dreigmails ontvangen naar aanleiding van de waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt.

De dreigmails zijn volgens de bestuursvoorzitter doorgestuurd naar de politie. De stichting wil een gesprek met de Inspectie van het Onderwijs om duidelijk te krijgen wat het lyceum moet doen om de ontstane situatie te verbeteren.

Volgens de voorzitter is er geen "enkel bewijs voor de beschuldigingen, maar is de school nu wel veroordeeld".

De NCTV waarschuwde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag, dat docenten van het islamitische lyceum een deel van het lesprogramma zouden wijden aan de "salafistische geloofsleer".

Burgemeester vroeg bestuur direct op te stappen

Halsema heeft vervolgens het bestuur van de middelbare school verzocht per direct op te stappen. Volgens informatie van de AIVD en de NCTV hebben medewerkers van de school banden met een terroristische organisatie: het Kaukasisch Emiraat. Deze organisatie zat onder meer achter de aanslag in de metro van Moskou in 2010.

Een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs loopt nog, hoewel de "inspectie heeft moeten vaststellen dat er door de opstelling van de schoolleiding geen klimaat is in de school dat effectief onderzoek mogelijk maakt".

Stichting overweegt stappen te nemen

De stichting overweegt stappen te nemen. "Maar als we excuses krijgen van de NCTV en de gemeente, dan kan het zijn dat we van procedures afzien", aldus Atasoy.

Volgens de voorzitter zijn de leerlingen vrijdag gewoon op school verschenen.