Vier Nederlandse voormalige SS'ers mogen hun uitkering van de Duitse staat houden, meldt de Duitse instantie die verantwoordelijk is voor de pensioenen.

Dat de vier zich destijds vrijwillig bij de SS hebben gemeld, is geen reden om de uitkering in te trekken, schrijft de NOS.

Eerder werd bekend dat 34 hoogbejaarde Nederlanders vanuit Duitsland nog een aanvullend pensioen krijgen omdat ze gewond zijn geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat voornamelijk om nabestaanden en Duitse staatsburgers die in Nederland wonen.

Naar aanleiding van dit nieuws heeft het Landschaftsverband Rheinland (LVR), de betrokken instantie, deze 34 gevallen opnieuw onderzocht. Zes van deze personen zijn Nederlandse oud-SS'ers. Alleen als er bewijs is dat zij misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, mag de uitkering worden ingetrokken.

Volgens het LVR zijn bij vier van deze zes voormalige SS'ers geen aanwijzingen voor zulke misdaden gevonden. Een onderzoek loopt nog en van de zesde persoon is niet bekend waar hij woont. Daarom ontvangt de man al langer geen uitkering meer, aldus de NOS.