De rechtbank in Den Haag heeft woensdag de 41-jarige Russische Andrei K. veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden en in stukken zagen van zijn 30-jarige echtgenote in Scheveningen.

De rechtbank acht hem niet toerekeningsvatbaar voor het in stukken zagen van het lichaam van zijn vrouw, ondanks de planmatige manier waarop hij dat heeft gedaan. Volgens deskundigen handelde hij op dat moment volstrekt los van de werkelijkheid.

De opgelegde celstraf is daarom lager uitgevallen dan de eis van acht jaar van het Openbaar Ministerie (OM). Voor de doodslag geldt dat K. als sterk verminderd toerekeningsvatbaar wordt beschouwd.

Het lichaam van de dertigjarige vrouw werd in januari vorig jaar aangetroffen in een kist op het balkon van hun woning aan de Neptunusstraat . Twee dagen daarvoor had de man zelf aangifte gedaan van de vermissing van zijn vrouw, maar de politie was meteen achterdochtig en deed een huiszoeking.

'Geweld kwam door echtelijke ruzie'

K. doodde zijn vrouw vorig jaar en zaagde haar lichaam in stukken met een elektrische zaag. Haar lichaamsdelen deed hij in twaalf plastic zakken en borg hij daarna op in een kist. Vervolgens strooide hij aarde over de zakken.

Het geweld is volgens hem voortgevloeid uit een echtelijke ruzie. Het huwelijk verkeerde in een crisis, omdat de vrouw zou hebben opgebiecht dat zij met meerdere mannen was vreemdgegaan.

Verdachte leed aan zware depressies en psychoses

De 41-jarige man heeft bekend, maar zegt dat hij geen herinnering heeft aan het doden van zijn vrouw.

De man is in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat hij leed aan zware depressies en psychoses.