Defensie gaat dit keer niet Marco Kroons kosten voor juridische bijstand vergoeden. In eerdere zaken waar Kroon bij betrokken was, gebeurde dit wel.

Een woordvoerder van Defensie heeft een bericht hierover van De Telegraaf bevestigd. "We bekijken het van geval tot geval en nu zien wij geen aanleiding", liet de zegsman aan NU.nl weten.

De drager van de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding, werd tijdens het carnavalsweekend aangehouden in Den Bosch.

Hij zou een agent een kopstoot hebben gegeven, nadat hij was aangehouden wegens wildplassen. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft de aanhouding van de militair wegens wildplassen bevestigd. Knoops ontkent dat Kroon de agent heeft mishandeld.

De Marechaussee doet onderzoek naar het incident

De Marechaussee onderzoekt de zaak. Dit is gebruikelijk als een militair wordt aangehouden.

Defensie helpt soldaten in principe alleen met juridische bijstand als een incident plaatsvindt terwijl zij aan het werk zijn.

Voor Kroon werd in het verleden twee keer een uitzondering gemaakt vanwege zijn unieke onderscheiding. "Er kwam toen zoveel over hem heen, dat we toen de afweging hebben gemaakt hem wel te helpen", aldus de woordvoerder.

Kroon kreeg de Willems-Orde voor zijn daden als pelotonscommandant in Uruzgan in 2006.