Bij de grootschalige politieactie van dinsdagochtend in de Haagse wijk Ypenburg zijn miljoenen euro's aan contant geld in beslag genomen. In totaal doorzocht de politie 35 locaties.

Naast de miljoenen euro's nam de politie ook vijf vuurwapens en veertien auto's in beslag. Ook werden er achttien personen aangehouden. De actie van politie en overheidsdiensten - zoals het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD, de Belastingdienst en de gemeente Den Haag - begon dinsdag in alle vroegte.

Daaraan deden tientallen politiemensen en een reeks arrestatieteams mee. In Ypenburg blijken in enkele appartementencomplexen mensen te wonen die volgens de politie wegens vermeende criminele activiteiten buiten beeld willen blijven.

De doorzoekingen waren op locaties in Ypenburg, Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam. De hoofdverdachte in het onderzoek is een 43-jarige man uit Nootdorp.

Hij en twee andere verdachten, een 36-jarige Rijswijker en een 57-jarige Zoetermeerder, zouden verhuurbemiddelaars zijn die de woningen regelden voor de bewoners. Omdat in veel gevallen niemand in de woningen stond ingeschreven bij de gemeente, konden zij ongestoord hun gang gaan.

Politie houdt drie mannen aan na grote actie in Den Haag
63
Politie houdt drie mannen aan na grote actie in Den Haag

Woning direct door gemeente gesloten in verband met drugshandel

In vermoedelijk 27 spookwoningen hield de politie nog eens vijftien verdachten aan. Ze werden aangehouden wegens de vondst van grote bedragen contant geld, wapens, verdovende middelen, dure horloges en merkkleding. Bij de actie zijn geld- en drugshonden ingezet. Een van de woningen is door de gemeente direct gesloten wegens drugshandel.

Volgens de politie gaat achter de deuren van de spookwoningen "een hele criminele wereld schuil". Spookbewoning valt onder de zogenoemde ondermijnende criminaliteit, waarbij de boven- en de onderwereld met elkaar verbonden zijn.