De rechtbank in Zwolle heeft dinsdag bepaald dat de tbs-maatregel voor de moordenaar van Maartje Pieck uit Kampen ten einde komt.

De nu 56-jarige Jan H. vermoordde in 2000 de vijftienjarige Pieck. Ze bezorgde folders in de wijk in Kampen waar H. woonde, toen ze door hem werd overmeesterd. In zijn woning werd ze verkracht en gedood, waarna hij haar lichaam dumpte in het Roggebotsebos.

H. kreeg een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Aan die verpleging kwam vorig jaar onder voorwaarden al een einde. Deskundigen adviseerden de rechters de maatregel te beëindigen. De kans dat H. opnieuw over de schreef gaat, wordt als zeer laag ingeschat.

Het OM had verlenging van de maatregel met een jaar gevraagd. Volgens de officier van justitie verbiedt de wet dat de tbs nu al ten einde komt.

Met behandeling is geen doel meer te behalen

Die regel gaat niet op, aldus de rechtbank. "De rechtbank realiseert zich dat dit een beslissing is waar de nabestaanden al jaren voor vrezen", zei de voorzitter.

De deskundigen zijn echter unaniem dat met een behandeling geen doel meer te behalen valt. "Daarom is het tijd dat de betrokkene terug kan keren in de maatschappij."

De maatregel eindigt op 8 maart. Die datum komt overeen met de datum waarop ooit de tbs-maatregel inging. H. was niet aanwezig om het vonnis aan te horen.