Zes verdachten, onder wie meerdere leden van motorclub No Surrender, ontkennen ten stelligste dat zij in november 2016 een geroyeerd lid van chapter Groningen hebben afgeperst, gegijzeld en mishandeld.

Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Groningen, waar een strafzaak tegen de groep is hervat.

Volgens het slachtoffer is hij in de nacht van 7 op 8 november 2016 vanwege een financieel conflict binnen No Surrender mishandeld door de vijf mannen en een vrouw.

Hij moest van de voormalige voorman van No Surrender, Henk Kuipers, een boete van 5.000 euro betalen. De groep had gedreigd zijn vingers af te knippen en een tatoeage met een strijkijzer weg te branden. Hij werd na een rit in een busje gewond en halfnaakt achtergelaten in de buurt van een bos bij Glimmen.

'Sprake van persoonsverwisseling'

"Klopt niks van", zei een van de verdachten dinsdag. Dat de politie bloedsporen van het slachtoffer op zijn handschoenen vond, kon hij niet verklaren. De rest sloot zich daarbij aan. "Hier is sprake van een persoonsverwisseling", merkte een ander op.

Na zijn bad standing bleef de destijds 47-jarige man contact houden met Rianne H. (31) uit Eelde, de vrouwelijke verdachte. Hij zegt op 7 november 's avonds bij haar thuis te zijn mishandeld. H. had het strijkijzer aangezet.

Volgens de vrouw, die zegt geen lid van No Surrender te zijn, was het slachtoffer inderdaad in haar woning. Toen er plotseling mannen binnenkwamen, vluchtte ze naar eigen zeggen naar een slaapkamer. "Ik ben naar beneden gegaan toen iedereen weg was."

Groep kan zich weinig herinneren van telefoonverkeer

Op basis van getraceerd telefoonverkeer vermoedt de politie dat de zes in de bewuste nacht regelmatig contact hadden. Daar kan de groep zich weinig van herinneren, behalve dat eventuele gesprekken niks met een mishandeling te maken hadden.

Het slachtoffer volgt het proces via een videoverbinding. Er komen nog vier zittingsdagen, waarbij ook de mishandeling van een ander ex-lid aan bod komt.

De strafzaak kwam vorig jaar maart stil te liggen doordat de rechter vraagtekens plaatste bij de politieverhoren. Een aantal politiefunctionarissen is hierover gehoord.