Een dertigjarige man is aangehouden op verdenking van oplichting van meerdere vrouwen door heel Nederland. Volgens de politie deed hij zich voor als ideale huwelijkskandidaat en wist hij de vrouwen op deze manier tienduizenden euro's afhandig te maken.

De slachtoffers hebben een Marokkaanse achtergrond. Meerdere vrouwen hebben aangifte gedaan. De Amsterdamse politie is op zoek naar meer vrouwen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van de praktijken van de man uit Gelderland.

De verdachte kwam naar voren bij een groot Amsterdams onderzoek in 2016, waar hij als getuige optreedt. De politie kreeg sterke vermoedens van oplichting en besloot de man nader te onderzoeken.

De verdachte, die zelf ook een Marokkaanse achtergrond heeft, gebruikte verschillende woonplaatsen en namen zoals Nourdin, Nordin en Brahim, meldt de politie. Hij bouwde een vertrouwensband op met de vrouwen en zei dat hij met ze wilde trouwen.

Man deed alsof hij zakenman was en wilde zich snel verloven

Volgens de politie beweerde de man in gesprekken met zijn slachtoffers toe te zijn aan vastigheid. Hij wilde zich naar eigen zeggen snel verloven en in sommige gevallen had hij met de schoonfamilie contact over de verloving.

De man wekte volgens de politie de indruk dat hij een geslaagd zakenman was. Omdat de slachtoffers hem volkomen vertrouwden, kon hij zonder problemen een geldbedrag lenen voor het aanstaande verlovingsfeest of omdat hij iets moest regelen voor zijn bedrijf. Vervolgens verdween hij spoorloos.