Een vrouw (23) en haar vriend (36) uit Hengelo, die worden verdacht van gezamenlijke doodslag op haar veertien maanden oude baby, ontkennen beiden dat ze het kind dusdanig hebben mishandeld dat het is overleden.

Op 12 oktober 2017 overleed het meisje in het ziekenhuis in Hengelo, nadat artsen ruim een uur geprobeerd hadden haar leven te redden. Het kind bleek zwaar te zijn mishandeld.

Er werden 39 bloeduitstortingen, inwendige bloedingen en sporen van verwurging geconstateerd, plus een grote hoeveelheid amfetamine in het hartbloed.

Er konden wel vijf doodsoorzaken zijn. De vriend was die ochtend alleen thuis geweest met het kind.

Op veel vragen tijdens de zitting bleven de vrouw en haar vriend een duidelijk antwoord schuldig, bleek maandag bij de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Almelo.

Vader had meerdere verwondingen gezien

De twee hadden naar eigen zeggen zelf slechts een enkele maal een blauwe plek waargenomen, terwijl de biologische vader wel had gezien dat het kind verwondingen had toen ze bij hem logeerde. In het bloed van de vriend werd ook amfetamine aangetroffen.

De vrouw bevestigde schoorvoetend dat als zij het niet gedaan had, haar vriend het dan op zijn geweten moest hebben. Betrokkenheid van een derde wordt immers uitgesloten.

Ook verbaasden de rechters zich over de reacties van de twee. "Had u hem niet aan willen vliegen en willen vragen wat hij in godsnaam met uw kind had gedaan?", vroegen de rechters, waarop zij in stilzwijgen verzonk.

Geen spoor van paniek bij vriend

De dagen erna, voordat ze als verdachten werden opgepakt, bleven de vrouw en haar partner met elkaar omgaan. De vriend had geen enkel spoor van paniek of emotie vertoond toen ambulancemedewerkers het meisje thuis probeerden te reanimeren.

Dinsdagochtend maakt het Openbaar Ministerie (OM) bekend of het de twee schuldig acht en welke straffen het opgelegd wil zien.