Nederland heeft de ambassadeur in Iran teruggeroepen, nadat het Aziatische land eerder had besloten twee Nederlandse medewerkers van de ambassade uit te zetten. De landen zijn verwikkeld in een conflict dat draait om liquidaties die door Iran op Nederlands grondgebied zouden zijn uitgevoerd.

De twee Nederlandse diplomaten zijn zondag door Iran het land uitgezet. "Daarop heeft het kabinet de Nederlandse ambassadeur in Teheran teruggeroepen voor consultaties", laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten.

Iran wordt verdacht van het laten uitvoeren van twee politiek gemotiveerde moorden op Nederlands grondgebied. Nadat dit was bekendgemaakt door de AIVD, heeft de EU sancties opgelegd. Ook werden vorig jaar twee Iraanse diplomaten Nederland uitgezet.

Het zou gaan om de liquidaties van Mohammad Reza Kolahi Samadi (Almere, 2015) en Ahmad Mola Nissi (Den Haag, 2017). Samadi leefde in Nederland onder de schuilnaam Ali Motamed. In Denemarken zou volgens inlichtingendiensten een moordaanslag zijn verijdeld.

De EU heeft ook twee Iraniërs en de Iraanse militaire inlichtingendienst op de Europese terrorismelijst geplaatst.