De Nederlandse Syriëganger Yago R. zal niet door de Nederlandse overheid geholpen worden om weg te komen uit Syrië. Hij zit daar momenteel in een Koerdische gevangenis. Zijn Britse vrouw en pasgeboren zoon zijn niet welkom in Nederland.

Dat valt op te maken uit informatie van de IND en het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt de Volkskrant maandag.

Yago R. vertrok in 2015 vanuit Arnhem naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. In het kalifaat trouwde hij met de toen vijftienjarige Britse Shamima Begun. Zij beviel onlangs in een Syrisch vluchtelingenkamp van een zoon.

Zaterdag meldde R. in een interview met BBC News dat hij met zijn vrouw en kind naar Nederland wil komen. De Britse overheid heeft de terugkeer van zijn vrouw in het Verenigd Koninkrijk geweigerd.

Om R. te helpen, moeten justitiemedewerkers naar Syrië vertrekken

R. zit in een Koerdische gevangenis. Koerdistan is geen erkende staat en met Syrië onderhoudt Nederland geen diplomatieke relaties. Daarom zou Nederland justitiemedewerkers naar Syrië moeten sturen om R. te kunnen ophalen.

Een woordvoerder van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) laat aan de Volkskrant weten: "Voor Yago R. geldt wat voor alle Nederlandse uitreizigers geldt. Als ze terug willen keren, worden ze daar van Nederlandse zijde niet geholpen. "

Zijn Britse vrouw maakt geen kans om Nederland binnen te komen

Zijn vrouw, die door de Britten al de toegang werd ontzegd, lijkt geen enkele aanspraak te kunnen maken op een verblijf in Nederland. Haar islamitische huwelijk met R. wordt in Nederland waarschijnlijk niet erkend.

Als Begun een verblijfsvergunning zou aanvragen als partner van R., dan maakt zij ook weinig kans. Ze is negentien jaar, terwijl in de eisen voor een verblijfsvergunning staat dat beide partners minimaal 21 jaar oud moeten zijn.