Het aantal buitenlandse tandartsen in Nederland neemt steeds verder toe, meldt Trouw maandag op basis van cijfers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Momenteel zijn er 1.462 buitenlandse tandartsen in Nederland. In 2009 waren dit er nog 732. 17 procent van alle 8.670 tandartsen in Nederland is in het buitenland opgeleid.

De KNMT is hier niet over te spreken. "Idioot dat de overheid zo'n gat laat vallen dat moet worden aangevuld door buitenlanders", vindt Wolter Brands, voorzitter van de KNMT.

"Een groot deel van hen zal binnen vijf jaar weer verdwijnen, terwijl patiënten een lange relatie willen met hun tandarts. Het is een te onzeker lapmiddel."

Tekort aan tandartsen blijft toenemen

Volgens de KNMT blijft het tekort aan (Nederlandse) tandartsen toenemen. Er gaan namelijk jaarlijks ongeveer 300 met pensioen, terwijl er 240 tandartsen afstuderen.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in de krant dat het niets uitmaakt waar de tandartsen vandaan komen. Zolang ze maar aan alle eisen voldoen.