KLM heeft voor maandag 72 vluchten binnen Europa geannuleerd vanwege de komst van zware windstoten. Dat bevestigt een KLM-woordvoerder tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws.

Het KNMI heeft vanwege het voorspelde stormachtige weer code geel afgegeven voor maandag. Die waarschuwing is van kracht tussen 5.00 en 14.00 uur en geldt voor alle provincies.

De 72 KLM-vluchten binnen Europa zijn uit voorzorg geannuleerd om de kans te vergroten dat intercontinentale vluchten van KLM wel door kunnen gaan, aldus de woordvoerder.

De Kaagbaan is momenteel dicht voor onderhoudswerkzaamheden, waardoor de luchthaven nog maar vier start- en landingsbanen ter beschikking heeft. Dat gebrek aan capaciteit heeft volgens KLM zeker een rol gespeeld bij het besluit een aantal vluchten te annuleren.

Windstoten tot 90 kilometer per uur voorspeld

Op zondag waait het op sommige plekken al stevig bij windkracht 5. In de nacht van zondag op maandag trekt de wind nog verder aan. Er kunnen dan windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur voorkomen, melden het KNMI en Weerplaza.

Aan de kust en op de Waddeneilanden wordt het mogelijk stormachtig waarbij windstoten van meer dan 100 kilometer per uur kunnen worden gemeten. Ook rond het IJsselmeer zal het naar verwachting harder waaien dan in de rest van het land.

Het KNMI en Weerplaza stellen dat het verkeer maandag last kan hebben van de harde wind. Op veel plaatsen in het land vinden in de komende dagen carnavalsoptochten plaats. Omdat het boven land stevig zal waaien, zullen ook carnavalsvierders hinder ondervinden.

Wind neemt na middaguur geleidelijk af

De waarschuwing geldt maandag in ieder geval de gehele ochtend. Volgens het KNMI neemt de wind na het middaguur vanuit het zuiden geleidelijk in kracht af, maar het blijft maandag eigenlijk de hele dag stevig waaien. Het is verder wisselend bewolkt met soms wat regen. In de middag is het vaker droog.

Ook in de dagen na maandag blijft het wisselvallig met af en toe een bui. De temperaturen komen dan uit tussen de 8 en 10 graden.