Bij een coffeeshop in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost is zondag rond 5.10 uur voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Niemand raakte gewond. In januari vond ook een nachtelijke ontploffing plaats. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft na onderzoek vastgesteld dat er een explosief is afgegaan. Om wat voor soort explosief het gaat, is nog onduidelijk. Momenteel wordt er nog onderzoek gedaan door de forensische dienst van de politie.

Surveillerende agenten zagen een lichtflits en hoorden ook een harde knal. Een politiewoordvoerder zegt dat er onder meer sprake is van schade aan ramen van meerdere gebouwen. Die bevinden zich in sommige gevallen tientallen meters verderop.

Na de explosie werden enkele buurtbewoners uit voorzorg geëvacueerd. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam meldt dat die bewoners weer naar huis mochten gaan nadat medewerkers van bouw- en woningtoezicht de huizen in de omgeving van de coffeeshop hadden geïnspecteerd.

In januari ook al ontploffing bij dezelfde coffeeshop

In januari was ook al sprake van een nachtelijke ontploffing bij een coffeeshop in de Linnaeusstraat. Het was aanvankelijk niet duidelijk of het incident van zondag op hetzelfde pand was gericht, maar in de middag werd duidelijk dat inderdaad dezelfde coffeeshop het doelwit was. De politie wil echter niet spreken van een aanslag.

Onderzoek dat geruime tijd kan gaan duren, moet meer duidelijkheid geven, aldus een woordvoerder.

Het is inmiddels het zoveelste incident in de hoofdstad met explosieve materialen. Niet alleen in februari, maar ook in de maanden ervoor werden regelmatig explosieven aangetroffen bij verschillende panden in de stad.