Bij afvalverwerker Attero even buiten Wilp, in de buurt van Apeldoorn, is zaterdagavond een grote brand uitgebroken. Het vuur is inmiddels onder controle.

De brand is nog niet helemaal uit. "De komende uren is de brandweer nog druk bezig", meldt de veiligheidsregio zondagochtend vroeg. De brandweer heeft shovels ingezet en gebruikte onder meer zand om het vuur uit te krijgen. De hulpdiensten wilden voorkomen dat verontreinigd bluswater de omgeving zou vervuilen.

Omwonenden krijgen nu onder meer het advies geen gewassen uit de tuin te eten waar zichtbare roetdeeltjes op zitten. Grote brokstukken kunnen volgens de veiligheidsregio met handschoenen worden opgepakt en als klein chemisch afval worden ingeleverd bij de gemeente.

Voor zover bekend raakte niemand gewond

Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldde in de nacht van zaterdag op zondag dat de brand feitelijk onder controle is, al moest het sein brand meester nog worden gegeven. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Ook hoefden er geen woningen ontruimd te worden.

De brandweer had omwonenden wel gewaarschuwd dat ze ramen en deuren beter dicht kunnen houden en de ventilatie moesten uitzetten. In de wijde omtrek is een NL-Alert verstuurd. Over de oorzaak van de brand in Wilp is nog niets bekend.

Bij Attero in Wilp wordt volgens de website per jaar zo’n 225.000 ton gft-afval verwerkt en er wordt elektriciteit gewonnen met een vergistingsinstallatie. Begin dit jaar woedde brand bij een vestiging van Attero in Wijster (Drenthe). Daarbij kwam dioxine vrij. Ook bij Attero in Tilburg was in januari brand.