De gemeente Kerkrade gaat aangifte doen tegen De Limburger voor het uitlekken van informatie over de voordracht van de oud-burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel als burgemeester van Kerkrade.

Ralf Krewinkel stapte donderdag op als burgemeester van Heerlen, toen bekend werd dat hij had gesolliciteerd voor de burgemeesterspost in buurtgemeente Kerkrade terwijl hij al een jaar ziek thuis zit.

Krewinkels naam lekte via dagblad De Limburger. De krant stelde de naam te hebben opgevangen doordat de besloten vergadering van woensdagavond ook buiten de raadszaal via luidsprekers te volgen zou zijn geweest. Maar volgens de gemeente klopt dat niet.

"Wij hechten er veel waarde aan om aan te geven dat wij het proces rondom de besloten raadsvergadering met alle zorgvuldigheid hebben ingericht", aldus de gemeente. "De beeldvorming die in de pers ontstaan is, blijkt vanuit de waarneming van de beveiligingscamera's onjuist."

De Limburger weerspreekt aangifte van gemeente Kerkrade

De Limburger laat in een verklaring weten op de hoogte te zijn van de aangifte wegens het "publiceren van onrechtmatig verkregen informatie". De hoofdredactie van het dagblad weerspreekt "met klem dat hiervan sprake is".

De krant stelt dat de verslaggever in een gang grenzend aan de raadszaal wachtte op het moment dat de vergadering openbaar zou worden, maar tot zijn "grote verbazing" alles kon horen omdat er gebruik werd gemaakt van de geluidsinstallatie.

"Uit oogpunt van zorgvuldigheid is besloten die avond (woensdagavond, red.) niets te doen met hetgeen de verslaggever had gehoord", luidt de verklaring. Donderdagochtend heeft De Limburger contact gehad met de advocaat van de krant, Krewinkel en gouverneur Theo Bovens. Volgens de krant wilden laatstgenoemden inhoudelijk niet reageren.

De krant laat verder weten dat het verhaal, ondanks besef van de impact op Krewinkel, is gepubliceerd vanwege het maatschappelijk belang.

Waarnemend burgemeester Emile Roemer blijft langer

Emile Roemer blijft vanwege de zaak langer waarnemend burgemeester in Heerlen. Hij werd een jaar geleden benoemd nadat Krewinkel zich ziek meldde. Donderdag, voordat Krewinkel opstapte, werd nog gemeld dat hij per 1 april zou terugkeren.

De gemeenteraad van Heerlen gaat binnen enkele maanden een nieuwe voordracht doen voor het burgemeesterschap.

Kerkrade droeg woensdag tijdens de raadsvergadering Petra Dassen voor als burgemeester. Krewinkel stond als tweede op de voordrachtslijst.