Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Rotterdam zes jaar cel geëist tegen twee mannen die van 2013 tot 2018 in Syrisch strijdgebied deel hebben uitgemaakt van terroristische organisaties.

De mannen van 30 en 32 jaar oud zouden hebben deelgenomen aan Ahrar Al Sham en Jund Al Aqsa, "jihadistische strijdgroepen die een zuiver islamitische samenleving nastreven", aldus justitie.

Ilias J. en Youssef C. gingen volgens het OM met een buurman uit de Amsterdamse Vogelbuurt naar Syrië. De buurman zou in 2014 zijn omgekomen in de strijd.

De twee verdachten hebben verklaard dat ze juist mensen wilden helpen in het land, maar volgens de officier van justitie klopt dit niet. Zo zouden ze schiet- en sporttrainingen hebben gevolgd "en waren ze voorzien van een vuurwapen".

Informatie van de AIVD zou ook aantonen dat ze betrokken zijn geweest bij de strijd. Daarnaast zijn foto's gevonden van een van de verdachten waarop te zien is dat hij een wapen heeft en militaire kleding draagt.