Twee mannen hebben in de nacht van woensdag op donderdag geprobeerd een plofkraak te plegen in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Daarbij liepen omliggende woningen en winkels veel schade op.

De melding over een explosie kwam rond 3.00 uur binnen. Er werden bij de poging tot inbraak meerdere explosieven gebruikt.

In de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam-Zuid trof de politie een zwaar beschadigde geldautomaat aan. De politie denkt dat de twee daders er zonder buit op een scooter vandoor zijn gegaan.

Door de explosie zijn de ruiten van meerdere winkelpanden en woningen in de straat beschadigd. Het gebied werd daarom ruim afgezet. De explosievenopruimingsdienst heeft het onderzoek op de locatie inmiddels afgerond. De politie doet ter plekke nog sporenonderzoek.

Bewoners mogen inmiddels weer hun huis in en uit. Wél adviseert de politie in huis alert te zijn op mogelijke glasscherven. Daarnaast spreekt de politie graag met getuigen.

Mislukte plofkraak zorgt voor veel schade in Amsterdam
50
Mislukte plofkraak zorgt voor veel schade in Amsterdam

Politie startte onderzoek na reeks plofkraken

Tussen eind oktober 2018 en begin januari 2019 hebben er meerdere plofkraken en pogingen tot plofkraken plaatsgevonden in Amsterdam, in de stadsdelen West en Noord. De politie startte een onderzoek naar deze incidenten. Naar aanleiding daarvan zijn al vier verdachten aangehouden.

Bij geen van de plofkraken werd een buit meegenomen. Ook vielen er geen gewonden. De politie onderzoekt of de plofkraken verband met elkaar houden.