Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag 3,5 jaar cel tegen Raymond N. geëist wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Uithof in 2016. Ook vindt justitie dat de 39-jarige Utrechter vier jaar lang niet zou mogen rijden.

Het wordt N. verweten dat hij een rood licht heeft genegeerd en met 80 tot 100 kilometer per uur een kruispunt over is geraasd. Daar kwam hij in botsing met een lijnbus. Hij was onder invloed van alcohol en had geblowd.

N. ontkent in alle toonaarden en geeft de buschauffeur de schuld. Die had volgens N. voor hem moeten stoppen, omdat op de busbaan haaientanden stonden. "Als hij was gestopt, dan had ik hier niet hoeven zitten. Hij had beter uit zijn doppen moeten kijken", zei de verdachte. "Dat deze buschauffeur hiermee wegkomt..."

De verkeerslichten hebben volgens N. geknipperd. Uit de gegevens van de verkeersinstallatie op het kruispunt blijkt echter dat het stoplicht voor N. al ruim een minuut op rood stond.

N. ontkent ook dat hij de snelheidslimiet heeft overtreden. Dat een van zijn passagiers geen gordel droeg en uit de auto werd geslingerd, vindt hij evenmin zijn verantwoordelijkheid.

Nabestaanden noemen houding verdachte 'kwetsend'

"Hij schuift de schuld alleen maar af, daar word ik helemaal krankjorum van", zei de vader van een van de slachtoffers. "De door hem gekozen houding is voor ons kwetsend en onacceptabel. Twee jongens zijn overleden door uw keuzes", zei een moeder tegen de verdachte. Die verweet het de ouders van de slachtoffers juist dat ze hem niet hebben bezocht toen hij in het ziekenhuis lag.

Het OM vindt het spijtig dat N. geen teken van medeleven heeft getoond. "Verdachte zwelgt in zelfmedelijden; minachting ten top."

"Het was natuurlijk nooit de bedoeling dat deze jongens om het leven zouden komen", zei N., maar hij betuigde geen spijt.

De uitspraak is op 13 maart.