Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagmiddag tot zes jaar cel geëist tegen vier mannen in de zaak rond een Eindhovens drugslab met een voorraad MDMA ter waarde van 4 miljoen euro.

In juli 2017 viel de politie een rijtjeswoning in Eindhoven binnen, waarbij 130 kilo MDMA - in pil- en kristalvorm- werd aangetroffen. De woning was volgens het OM volledig ingericht als drugslab.

In de zaak stonden dinsdag de eigenaar van het pand, de huurder van het pand en twee mannen die aanwezig waren toen de politie het pand binnenviel terecht.

Tegen de huurder van het pand - een 46-jarige Helmonder - eiste het OM dinsdag de hoogste straf: zes jaar cel wegens het vervaardigen van drugs en het bezit van een grote hoeveelheid wapens.

OM eist vier jaar cel tegen aanwezige mannen

Naast de huurder van het pand stonden dinsdag onder anderen een 22-jarige man uit Son en Breugel en een 27-jarige man uit Sprang-Capelle terecht. De mannen waren in de woning op de dag dat de politie het pand binnenviel.

Tegen hen eiste het OM dinsdag vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het vervaardigen van xtc en voor wapenbezit. De twee mannen verklaarden dat ze de dag van de inval toevallig waren ingehuurd om wat "sjouw- en opruimwerk te doen en onkruid weg te halen in de achtertuin".

De vierde verdachte die dinsdag terechtstond is de eigenaar van de woning. Het OM verdenkt hem van het faciliteren van de drugshandel. Volgens de officier van justitie verhuurde hij "willens en wetens zijn vastgoed aan criminelen". Er is dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist tegen de eigenaar.

OM: 'Forse straffen op z'n plaats'

Volgens het OM zijn "Forse straffen zijn op z'n plaats, vanwege het gevaar voor de omwonenden en hulpdiensten bij een explosie of een brand in dit huis midden in een woonwijk", zo zei de officier van justitie tijdens de zitting.

"De hoeveelheid brandbare en explosieve vloeistoffen in de rijtjeswoning en de onprofessionele wijze van verwerking van die stoffen tot drugs had zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor de personen in het pand, de buurtbewoners en de hulpverleners."

Naast de celstraf eist het OM dat de verdachten het crimineel verdiende geld - meer dan 1 miljoen euro - terugbetalen.

De rechtbank Oost-Brabant doet over vier weken uitspraak in de zaak.