Douaniers in de Rotterdamse haven hebben een container met 90.000 flessen wodka onderschept. De lading was bestemd voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, bevestigt de Douane dinsdag na berichtgeving door het AD.

De desbetreffende container lag in een schip verstopt onder de romp van een vliegtuig. De douaniers vertrouwden de vrachtpapieren niet en wilden de container donderdag controleren. Dat bleek lastig, want boven op de container lag een vliegtuigromp.

"Volgens de Chinese reder Cosco was het nagenoeg onmogelijk die container van het schip te halen zonder de romp te beschadigen", zegt een woordvoerder van de Douane.

Daarop werd overlegd met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel. Zij stond erop dat de container in Rotterdam geïnspecteerd zou worden, zegt de Douane. Uiteindelijk lukte het de rederij na veel gepuzzel een dag later om de container van boord te halen.

Een container vol met dozen wodka in de haven van Rotterdam. (Foto: ANP)

VN-sancties verbieden export van deze goederen

Arno Kooij, directeur risicomanagement bij de Douane, zegt in een interview met de krant: "Een paar dagen van tevoren krijgen wij de informatie over elke in- en uitkomende container op een schip. Onze computersystemen onderzoeken die gegevens. Als er bijvoorbeeld iets raars gebeurt, als er een gekke route is gevaren of als we een tip hebben gekregen, dan selecteert de computer die container voor controle."

Van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is bekend dat hij volop luxegoederen importeert, zoals televisies, kaas en champagne. Vanwege VN-sancties is er een wereldwijd verbod op de export van deze goederen naar het communistische land.

Momenteel wordt nog onderzocht of de flessen wodka inderdaad bedoeld waren voor de Noord-Koreaanse leider. Volgens het AD is dit wel het sterke vermoeden.