ADO Den Haag, Ajax en de KNVB hebben maandagmiddag gezamenlijk een krans gelegd bij de herdenking van de Februaristaking op het Amsterdamse Jonas Daniël Meijerplein. Ze deden dit op verzoek van burgemeester Femke Halsema, nadat meerdere plekken in Amsterdam vorige week werden beklad met anti-Joodse leuzen en hakenkruizen.

In de nacht van donderdag op vrijdag waren onder meer het Amsterdamse café Betondorp, diverse tram- en bushaltes en muren beklad met teksten als 'JHK' ('Joden Hebben Kanker').

Ook werd het Amsterdamse standbeeld De Dokwerker beklad met groen-gele verf. De acties werden opgeëist door de harde kern van ADO, voorafgaand aan de altijd beladen competitiewedstrijd tegen Ajax. Bij die onderlinge duels tussen de rivalen zijn al jaren geen uitsupporters meer welkom.

Halsema deed aangifte van de bekladdingen. Bovendien deed ze dus het verzoek aan de twee Eredivisie-clubs en de KNVB om maandag een krans te leggen bij de inmiddels weer schoongewassen Dokwerker. De krans werd gelegd door onder anderen KNVB-voorzitter Michael van Praag en Lex Schoenmaker, oud-speler en oud-trainer van ADO Den Haag.

Voordat de krans werd neergelegd, hield burgemeester Halsema een toespraak waarin ze de moed van de stakers benadrukte. De Februaristaking vond in 1941 plaats en was het eerste grote Nederlandse protest tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

ADO verloor zondag in het eigen Cars Jeans Stadion overigens met 1-5 van Ajax. Voor de wedstrijd demonstreerden fans uit Amsterdam in Den Haag tegen het besluit van burgemeester Pauline Krikke om geen uitsupporters toe te laten.

Anti-Joodse leuzen aangebracht op plekken in Amsterdam
33
Anti-Joodse leuzen aangebracht op plekken in Amsterdam