Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in hoger beroep 21 maanden cel geëist tegen een man en vrouw die verdacht worden van het afhandig maken van bijna 300.000 euro van een hoogbejaarde vrouw in het Groningse Haren.

Justitie zegt dat het echtpaar van 2009 tot en met 2013 via een volmacht bij de rekening van de hoogbejaarde en demente vrouw kon. De twee, beiden 54 jaar, zouden een vriendschapsrelatie met de vrouw hebben.

Volgens het OM gaat het om een "stuitende en bijzondere zaak", omdat ze op laaghartige wijze het geld van de vrouw konden afpakken.

De vrouw is, terwijl de zaak nog liep, overleden op 98-jarige leeftijd. "Het heeft lang geduurd voordat de zaak is behandeld voor de rechtbank en het gerechtshof", zegt justitie. Dit komt volgens het OM door capaciteitsproblemen aan hun kant en door de planning van de zaak.

In de eerste aanleg werd het echtpaar in april 2016 veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden. Ook moesten ze het bedrag terugbetalen. Ze zijn toen in hoger beroep gegaan. Het OM heeft vanwege de vertraging in de zaak een lagere straf geëist.

'Werkzaamheden voor het slachtoffer verricht'

Het echtpaar verklaarde werkzaamheden voor het slachtoffer te hebben verricht en hier een vergoeding voor te hebben ontvangen. Volgens de rechtbank ging het echter om gigantische bedragen die niet aan de verleende zorg gerelateerd zijn.

"Zo betaalden zij bijvoorbeeld de energierekening voor hun eigen woning, het onderhoud van hun auto, vliegtickets en boodschappen voor henzelf. "