Enkele tientallen ADO-supporters hebben zich zondag op het Malieveld in Den Haag verzameld. Een geplande demonstratie door Ajax-supporters is daarom verplaatst. De politie spreekt van een grimmige sfeer.

De bedoeling was dat de bezoekers uit Amsterdam een demonstratie zouden houden op het Malieveld in Den Haag, maar daar stak burgemeester Pauline Krikke een stokje voor. Op het Malieveld werden zes ADO-supporters aangehouden.

De Ajax-demonstratie is verplaatst naar een gebied bij het Internationaal Strafhof. Ook in het centrum van de stad, op het Plein, zijn tientallen ADO-supports bij elkaar gekomen.

De groepen supporters werden nauwlettend in de gaten gehouden door de politie. Tientallen politiebusjes en politieagenten te paard stonden rond het demonstratieterrein.

Bussen met zo'n 250 Ajax-supporters aangesloten bij de officiële supportersvereniging van de club waren naar Den Haag gekomen om te demonstreren, omdat ze al dertien jaar bij ADO niet meer welkom zijn als uitpubliek.

De bussen met demonstranten werden op de heenweg al tegengehouden op de A44 bij Sassenheim en gecontroleerd. Vanaf daar begeleidde de politie de stoet naar de nieuwe locatie. Het protest van de Amsterdammers verliep volgens de politie zonder verdere bijzonderheden.

Politie te paard voert charge uit tegen ADO-supporters
53
Politie te paard voert charge uit tegen ADO-supporters

Supporters van ADO Den Haag kregen van de politie de opdracht het Malieveld niet te verlaten. De Ajax-demonstratie werd verplaatst naar een andere locatie. (Foto: ANP)

ADO-supporters op Plein ook in gaten gehouden

De politie was extra alert op de ADO-supporters in het centrum. "We zijn met ze in gesprek gegaan met de vraag wat ze kwamen doen en wat hun plannen waren", aldus een woordvoerder van de politie.

"Zondagmorgen rond 2.00 uur nam de politie poolshoogte bij het Haagse Cars Jeans Stadion van ADO, omdat melding was gemaakt van enkele auto's met inzittenden. "Die mensen zijn gecontroleerd", zei de politiewoordvoerder.

ADO Den Haag en Ajax speelden zondag tegen elkaar in het Cars Jeans Stadion. De eindstand was 1-5.