Het wordt de komende week flink zonnig en uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Woensdag worden de hoogste temperaturen verwacht. Het kwik loopt dan regionaal op naar 18 of 19 graden en mogelijk zelfs naar 20 graden.

Het zonnige weer is het resultaat van een krachtig hogedrukgebied dat tot zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar leidt, meldt Weerplaza.

Vooral in het zuiden en zuidoosten van het land zal sprake zijn van zeer zacht weer. Of de temperatuur echt naar 20 graden zal oplopen, hangt af van verschillende factoren. "Het zal wel lokaal gebeuren en alles moet meezitten: volop zon, zelfs geen sluierwolken en niet te veel wind", aldus meteoroloog Ben Lankamp.

20 graden staat voor meteorologen gelijk aan een warme dag. Als daar eind februari al sprake van is, dan zou dat "uitzonderlijk vroeg zijn", aldus Weerplaza.

Zondag wordt ook een warme dag

Ook zondag is het over het algemeen al een zonnige zondag, met temperaturen van maximaal 15 graden.

De ochtend begint fris en landinwaarts kan het zelfs licht vriezen. Naarmate de tijd verstrijkt, zal het steeds aangenamer worden. Rond het middaguur gaat de zon schijnen.

De temperaturen zullen tussen de 12 en 15 graden uitkomen. Soms kan zich wat sluierbewolking aandienen, maar het zullen net te weinig wolken zijn om de zon in de weg te zitten.