De 51-jarige Schiedammer René F. zegt dat hij er onterecht van wordt beschuldigd dat hij opdracht heeft gegeven voor de zogeheten 'vergismoord' op ggz-directeur Rob Zweekhorst.

Die werd op Nieuwjaarsdag 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs terwijl hij zijn honden uitliet.

Het werd de politie al snel duidelijk dat niet Zweekhorst, maar Dennis van den Berg het beoogde doelwit was. Het motief voor de moord moet gezocht worden in de handel in drugs waar ook de in 2017 veroordeelde corrupte douanier Gerrit G. bij betrokken was.

De douanier kon vanuit zijn functie in de haven van Rotterdam containers op groen zetten zodat ze niet werden gecontroleerd. Bij de invoer van 300 kilo cocaïne op 9 december 2013 was hij echter op vakantie en gaat het mis.

Van den Berg kwam op dodenlijst na mislukken drugstransport

Van den Berg was betrokken bij de invoer van de drugs en werd verantwoordelijk gesteld voor het verlies van de cocaïne. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat Van den Berg daarom op een dodenlijst is komen te staan en dat F. mensen heeft benaderd het beoogde slachtoffer dood te laten schieten.

De verdachte zegt dat mensen uit het criminele circuit hem bewust hebben beschuldigd zodat hij mogelijk levenslang gevangenisstraf krijgt, omdat hij heeft gepraat over verdachte individuen uit dat circuit.

"Sinds 2015 kunnen ze mijn bloed wel zuipen, omdat ik heb gepraat", stelde F. tijdens de eerste keer dat hij in de zaak voor de rechtbank in Rotterdam moest verschijnen. "Het onderzoek is begonnen met vier aantoonbare leugenaars."

Net als G. werden ook Van den Berg, als F. veroordeeld in het corruptieschandaal rond de douanier. Die laatste was degene die de douanier in 2013 heeft benaderd en werd schuldig bevonden aan omkoping van een ambtenaar in functie. F. kreeg vier jaar cel.

Advocaat beschuldigt OM van tunnelvisie

De advocaat bepleitte dat het Openbaar Ministerie (OM) last heeft van tunnelvisie en dat er nog een reeks anderen zijn die mogelijk achter de 'vergismoord' zitten. Het dossier, dat Diepvries is genoemd, staat in verband met acht andere onderzoeken over onder meer drugshandel en een wegens corruptie veroordeelde douanier.

Het OM en de advocaat van F. gingen akkoord om nog een reeks getuigen te horen. De officier van justitie verzette zich ertegen dat ook een NOS-journalist als getuige moet optreden, omdat hij in tapgesprekken is opgedoken. De advocaat stelde dat die gesprekken geen gewone gesprekken tussen een journalist en een verdachte waren.

"Dit is geen nieuwsgaring, dit is tactiek bespreken om F. erin te hangen", stelde hij. De rechtbank stemde ermee in om de journalist te laten horen.

F. was in 2015 zelf doelwit van liquidatiepoging

F. overleefde zelf in 2015 een aanslag op zijn leven. Saillant detail is dat Jimmy R. schuldig bevonden is aan deze liquidatiepoging en diezelfde R. eveneens verdachte is van betrokkenheid bij de moord op Zweekhorst. Hij wordt wegens onvoldoende bewijs nog niet vervolgd in deze zaak.

F. zit momenteel vast voor een ander misdrijf. Die straf duurt nog vier maanden. De rechtbank stemde ermee in de voorlopige hechtenis van F. te schorsen. "Voor nu krijgt u van ons het voordeel van de twijfel."

Door de lopende gevangenisstraf heeft dat voor de verdachte vooralsnog geen gevolgen. De rechtbank benadrukte dat het OM bij nieuwe informatie opnieuw kan vragen om F. in de vergismoordzaak weer in hechtenis te nemen.

Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor degene die informatie heeft waarmee de zaak opgelost kan worden.