Verschillende plekken in Amsterdam, waaronder het bekende standbeeld De Dokwerker, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag beklad met groen-gele verf. Ook zijn er met graffiti anti-Joodse leuzen en hakenkruizen op muren gespoten.

De linkeronderarm en linkerheup van het standbeeld zitten momenteel onder de verf. Het beeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de Februaristaking, een gebeurtenis die aanstaande maandag wordt herdacht.

Een woordvoerder van de politie van Amsterdam meldt dat de dader of daders na het besmeuren van een deel van het beeld mogelijk zijn gevlucht. "Het is erg triest, ze hebben geen idee van de geschiedenis van het standbeeld."

De politie kan niet zeggen hoeveel plekken in Amsterdam zijn beklad met de groen-gele verf en doet momenteel onderzoek naar het vandalisme. Naast het standbeeld zijn ook een café, diverse tram- en bushaltes en muren beklad.

Anti-Joodse leuzen aangebracht op plekken in Amsterdam
33
Anti-Joodse leuzen aangebracht op plekken in Amsterdam

Bekladdingen lijken gericht aan Ajax

Het is nog onbekend wie daarvoor verantwoordelijk is. Op het Instagram-account van FC Den Haag Home&Away zijn wel foto's van de bekladdingen te zien. De boodschappen lijken bovendien gericht te zijn aan Ajax, en de clubkleuren van ADO Den Haag zijn groen en geel.

Mattijs Manders, algemeen directeur van ADO Den Haag, keurt de acties af. "Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest", stelt de algemeen directeur op de site van de club.

Ajax speelt zondag om 12.15 uur uit tegen ADO. Om dezelfde tijd begint in Den Haag ook een demonstratie van Ajax-supporters tegen het besluit van de burgemeester van die stad om geen fans uit Amsterdam toe te laten bij de Eredivisie-wedstrijd.