Het Openbaar Ministerie (OM) wil in grote strafzaken vaker en meer afspraken kunnen maken met verdachten. De aanleiding hiervoor is de grote druk op de strafrechtketen doordat strafzaken vaak lang duren, stelt justitie donderdag.

OM-baas Gerrit van der Burg wil deze mogelijkheid in samenspraak met de advocatuur en de rechterlijke macht laten onderzoeken, maakte hij donderdag bekend.

Op dit moment kan het OM al afspraken maken met procespartijen. Het gaat dan vooral om de beperking van het opsporingsonderzoek en het beperken van onderzoekswensen door de verdediging. Het OM wil dat vaker gaan doen, maar wil ook vonnisafspraken gaan maken.

Afspraken over een vonnis kunnen momenteel nog niet worden gemaakt. Hier is volgens het OM eerst een wetswijziging voor nodig.

'Gaat vooral om afgebakende zaken met bekentenis'

"De zaken die zich het beste lenen voor extra afspraken zijn duidelijk afgebakende zaken met een bekennende verdachte. Fraude- en drugszaken komen als eerste in aanmerking, net als milieuzaken", aldus het OM.

Justitie benadrukt in haar verklaring dat de rechten van verdachten en slachtoffers bij dergelijke afspraken gewaarborgd moeten blijven.

Rechters zijn niet enthousiast over de afspraken

De rechters zijn niet enthousiast over vonnisafspraken. Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak vindt het nodig dat er altijd in een openbare en volwaardige zitting recht wordt gesproken door een onafhankelijke rechter.

De strafadvocaten staan wel open voor het plan, mits het de belangen van hun cliënten niet schaadt, stelt voorzitter Jeroen Soeteman van de NVSA. "Er mag niet zomaar een schuldbekentenis worden afgedwongen om er snel van af te zijn."