Verschillende mensen in Nederland waren woensdag getuigen van een bijzonder natuurfenomeen. Zij lieten onder meer op sociale media weten een "witte regenboog" te hebben gezien, maar volgens Weerplaza gaat het om een mist- of nevelboog.

De mistboog leverde onder andere fraaie plaatjes op in Lunteren, Winterswijk en Sassenheim.

Een mistboog ontstaat volgens Weerplaza eigenlijk op dezelfde manier als een regenboog: "Zonlicht valt op waterdruppeltjes die in de atmosfeer aanwezig zijn, waardoor het licht gebroken wordt en het spectrum zichtbaar."

Een mistboog is stuk fletser dan een regenboog, omdat mistdruppeltjes veel kleiner zijn dan regendruppeltjes, stelt de weerdienst. De druppeltjes bij een mistboog zitten ook veel dichter bij elkaar, waardoor de kleuren meer "over elkaar heen vallen" en als het ware "uitgesmeerd" worden. Door dit effect is een mistboog niet alleen witter, maar ook kleiner dan een regenboog.

Wachten op nevel of mist

Wie het natuurverschijnsel een keer met eigen ogen wil waarnemen, moet wachten op nevel of mist, waarbij er tegelijkertijd felle opklaringen zijn en het zonlicht op de vochtige lucht valt. Om de boog te zien, moet je met je rug naar de zon gaan staan.