Komend weekend krijgt Nederland opnieuw te maken met zonnige en bovengemiddeld warme dagen. Na donderdag klimt de temperatuur weer omhoog naar 11 tot 15 graden.

"Voor komend weekend hebben we een prachtig weerbeeld met veel zon en weinig bewolking op zaterdag en zondag", zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. "De temperatuur loopt op naar 11 tot 15 graden."

"Het blijft bovengemiddeld warm, maar het weekend wordt minder zacht dan afgelopen weekend", vervolgt Klaassen. "Toen steeg het kwik naar 17 graden in het zuidoosten. Die temperaturen zullen dit keer niet worden gehaald. Dat komt voornamelijk door de iets koelere oostenwind."

Deze temperaturen zijn normaal voor maart en april, maar niet voor februari. In deze maand ligt de maximumtemperatuur gemiddeld op 5 à 6 graden.

Zon krijgt alle ruimte

Klaassen zegt dat de hogere temperaturen samenhangen met een krachtig hogedrukgebied boven Europa. "Dat houdt storingen en bewolking op afstand. Doordat er weinig wolken zijn, krijgt de zon alle ruimte."

Hoewel het overdag bovengemiddeld warm is, zal de temperatuur in de nacht dalen tot rond het vriespunt. De nachten zullen helder verlopen, waardoor de warmte optimaal kan uitstralen. Dat kan leiden tot 1 à 2 graden vorst. "Als de zon weer opkomt, warmt het ook snel weer op in de ochtend", besluit de meteoroloog.

Volgens Weerplaza lijkt het erop dat het tot half maart zacht blijft in Europa. De kans op strenger winterweer aan het einde van het seizoen lijkt niet groot. Daarnaast lijkt het ook droog te blijven in het grootste deel van Europa.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Donderdag 14° ZW 2
Vrijdag 16° ZW 3
Zaterdag 12° NW 4
Zondag 11° NW 4
Maandag 10° NW 3