Deskundigen adviseren de tbs-maatregel voor de moordenaar van Maartje Pieck te beëindigen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil echter dat de maatregel met een jaar wordt verlengd, blijkt dinsdag tijdens een zitting in Zwolle.

De nu 56-jarige Jan H. heeft in 2000 de vijftienjarige Pieck vermoord.

Toen ze door hem werd overmeesterd, was ze bezig met het bezorgen van folders in de wijk van Kampen waar H. woonde.

In zijn woning werd ze vervolgens verkracht en gedood. Daarna heeft hij haar lichaam gedumpt in het Roggebotsebos. H. kreeg in 2001 een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Aan die verpleging kwam vorig jaar onder voorwaarden een einde.

H. woont al bij zijn vrouw, maar slaapt er uit veiligheidsoverwegingen niet alle nachten. Zijn adres lekte uit via sociale media, zei hij tegen de rechters.

'Kans klein dat hij opnieuw over de schreef gaat'

Deskundigen denken dat de kans zeer klein is dat H. opnieuw over de schreef zal gaan. Ze adviseren de rechters de tbs-maatregel te beëindigen. H. verheugt zich op een volledige terugkeer naar de maatschappij, zei hij.

Volgens de officier van justitie moet de tbs eerst een jaar voorwaardelijk beëindigd zijn voordat de maatregel helemaal van tafel mag. Dat voorwaardelijke einde, waarbij de dwangverpleging werd beëindigd, ging pas afgelopen april in.

Ook wil het OM dat het locatieverbod voor de gemeente Kampen met een jaar wordt verlengd. Advocaat Wim Anker vroeg de rechters pragmatisch met de regels om te gaan. Er is geen enkel gevaar meer voor herhaling, zei de advocaat."Dus kan de tbs niet verlengd worden."

Op 5 maart wordt het vonnis uitgesproken.