In een paprikakwekerij aan de Anthony Lionweg in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek was dinsdag rond 11.30 uur sprake van een explosie en gele rookontwikkeling. Een vat met mierenzuur was ontploft, meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Voordat de gele rookontwikkeling ontstond, hoorden werknemers een luide knal in het ketelhuis. "Door de ontploffing van een vat mierenzuur was de kas gevuld met rook. Alle medewerkers zijn geëvacueerd", meldde Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Er zijn zestien personeelsleden nagekeken door ambulancepersoneel. Twee van hen zijn voor verdere controle overgebracht naar het ziekenhuis.

De veiligheidsregio meldt dat de stof nauwelijks irritaties kan hebben veroorzaakt, omdat de stof zich heeft verspreid door de kas en de concentratie daardoor lager is geworden. De hulpdiensten hebben de kas geventileerd en de kwestie overgedragen aan het bedrijf, de milieudienst en de gemeente.

"De deuren van de kas werden in eerste instantie dichtgehouden om de verspreiding van rook in de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen. Omwonenden lopen geen gevaar", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Hoe de explosie is ontstaan, is nog onbekend.