De soepelere regels voor bloeddonatie door homoseksuele mannen gaan waarschijnlijk in juli in. Ze gaan ook gelden voor andere risicogroepen, zoals mensen die zich voor seks hebben laten betalen, laat bloedbank Sanquin weten.

Homo's en prostituees hebben vaker hiv of een andere ziekte die via bloed kan worden overgedragen. Zij mogen daarom alleen bloed geven als ze een jaar lang geen seks hebben gehad.

Die wachttijd is langer dan nodig, concludeerde Sanquin donderdag bij nader inzien. Vanaf juli wordt die onthoudingsperiode vier maanden, verwacht de bloedbank.

Volgens de organisatie behoort Nederland met het inkorten van de wachttijd tot de voorlopers van Europa.

D66-leider Rob Jetten en homobelangenorganisatie COC drongen donderdag nog maar eens aan op een kortere wachttijd. Zij zien die liefst alleen nog gelden voor mensen die onveilig vrijen en daardoor meer risico lopen een besmetting op te lopen en door te geven.

Homo's mochten tot drie jaar geleden helemaal niet doneren

Tot december 2015 was het voor mannen die seks hebben met andere mannen helemaal niet mogelijk om bloed te doneren. De wachttijd van twaalf maanden werd destijds ingesteld om de veiligheid voor patiënten die een bloedtransfusie ontvangen te waarborgen.

Uit informatie die de afgelopen jaren is verzameld, blijkt dat de veiligheid van ontvangers niet in gevaar komt bij een wachttijd van vier maanden. Om die reden wil Sanquin het beleid zo snel mogelijk aanpassen.