De rechtbank in Den Haag heeft een 35-jarige vrouw die verdacht wordt van betrokkenheid bij de gewelddadige roofmoord op de hoogbejaarde Ans van der Meer uit Den Haag in 2017 vrijgelaten.

De reden van de vrijlating van Najma Z. is dat de rechtbank niet verwacht dat de straf voor de vrouw hoger zal zijn dan de tijd die ze in voorarrest heeft gezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar niet alleen van betrokkenheid bij de moord, maar ook van het witwassen van geld dat is overgehouden aan de roof.

Een andere verdachte in de zaak, haar 44-jarige partner Paul O., blijft wel vastzitten. Het OM had zestien jaar celstraf geëist tegen de twee.

Het 85-jarige slachtoffer werd eind juni 2017 dood in haar flat in het stadsdeel Loosduinen gevonden door vriendinnen. Ze was ernstig toegetakeld, haar borstbeen was gebroken, evenals een borstwervel, negen ribben en haar neus. Ze lag in haar slaapkamer onder een berg kleding.

De vrouw stierf door verstikking. Haar sieraden, geld en bankpassen waren gestolen.

Duo ontkent betrokkenheid

Op maandag werd bekend dat het duo ontkende. De twee zeiden ook niets te maken te hebben met een woningoverval op een gehandicapt echtpaar in 2016, een jaar eerder. Voor de rechtbank in Den Haag probeerde het tweetal maandag alle bewijzen van politie en OM van tafel te vegen.

Het viel de politie op dat er gelijkenissen waren tussen beide overvallen. Daarnaast leidden gegevens van de telefoons van Z. en O., hun autoroutes en parkeeracties, volgens het OM naar de twee misdrijven.

OM: 'Vrijlating opmerkelijk'

Een woordvoerder van het OM noemt de vrijlating "opmerkelijk". "Wij zijn ervan overtuigd dat ze betrokken is bij de moord. Anders hadden we dat ook niet opgenomen in de eis."

De vrijlating lijkt erop te duiden dat de vrouw enkel gestraft wordt voor het witwassen en niet voor de moord. "Maar of dat ook zo is, weten we pas als we het vonnis hebben", aldus de woordvoerder.

De rechter doet op 5 maart uitspraak in de zaak.