De 52-jarige directeur van slachthuis Van Hattem in Dodewaard is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 324 dagen cel voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees.

Ook moet het bedrijf een boete van 47.500 euro betalen voor de vleesfraude.

Van Hattem leverde vlees aan een vleeshandel in Elst. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek na klachten uit het buitenland en zo werd het slachthuis in 2014 het middelpunt van het paardenvleesschandaal.

De directeur heeft eerder aan de rechtbank verklaard dat in anderhalf jaar tijd ongeveer 550 pony's zijn geslacht. Hij noemde dit een extra service voor de vaste leveranciers van andere dieren.

"Ik heb er niet zo op gelet en nooit over nagedacht", vertelde hij. "We hadden dat beter op papier kunnen zetten."

Vleeshandel en opslaghuis ook in rechtszaak

Een vleeshandel uit Elst en diens directeur zijn voor hun aandeel veroordeeld tot respectievelijk een geldboete van 15.000 euro en een taakstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Een opslaghuis uit Olst moet een geldboete betalen van 5.000 euro en diens directeur krijgt een taakstraf van 80 uur opgelegd .

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste veel hogere straffen: drie jaar cel voor de man en een boete van 150.000 euro voor het bedrijf.