De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag drie twintigers die vervolgd werden voor betrokkenheid bij de fatale flatbrand in Diemen tot zestien jaar celstraf opgelegd.

De rechtbank "neemt aan" dat ze geen slachtoffers wilden maken, maar de gevolgen van de brand zijn wel toe te rekenen aan het drietal.

Bij de brand, die in de zomer van 2017 plaatsvond, kwam de 27-jarige David Swart om. Twee andere mensen raakten gewond.

De hoogste straf is voor Simona I., die de brand liet aansteken om de verzekering op te lichten. Ze heeft een bekentenis afgelegd, evenals haar broer Gilermo I., die veertien jaar cel heeft gekregen.

Rachied V. heeft zijn betrokkenheid bij de brand altijd ontkend. De rechtbank ziet voldoende bewijs om hem vijftien jaar cel op te leggen.

Mannen maakten gebruik van benzine

De bewuste nacht, 19 juli, hebben Rachied V. en Gilermo I. het appartement van Simona I. met behulp van benzine aangestoken.

In het vijftien verdiepingen tellende gebouw lagen toen veel mensen te slapen. De twee gewonden kampen nu nog steeds met de gevolgen.

"Een van hen zal moeten leren leven met blijvend hersenletsel, een ander slachtoffer raakte het grootste deel van haar zicht kwijt. De rechtbank rekent dit de verdachten zeer zwaar aan."

Simona I. diende na de brand een schadeclaim van 75.000 euro in. De rechtbank stelt dat ze het plan zorgvuldig hadden voorbereid en handelden om er zelf "financieel beter van te worden".