De strafzaak tegen de drie verdachten van de moord op Jair Wessels wordt niet overgedragen en samengevoegd met een groter onderzoek naar twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Die zaak loopt momenteel bij de rechtbank in Den Haag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had verzocht de liquidatiezaak van Wessels in Den Haag onder te brengen. De rechtbank in Utrecht ziet weliswaar de toegevoegde waarde, maar oordeelt donderdag dat het wettelijk niet mogelijk is.

De behandeling van de Utrechtse zaak loopt namelijk al langer en is in een vergevorderd stadium, mede daardoor kan de zaak niet meer naar een andere rechtbank worden doorverwezen.

Het verzoek kwam voort uit verklaringen van verdachte Tony de G. (34) over de moord op Wessels (30), die in juli 2017 werd doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen.

Top Caloh Wagoh was volgens kroongetuige opdrachtgever

De G. werd eind vorig jaar gepresenteerd als kroongetuige, vlak voordat de rechtbank zich inhoudelijk over de moord zou buigen. De G., die de liquidatie heeft bekend, zou naar de top van Caloh Wagoh hebben gewezen als opdrachtgever.

Eind november werden twee kopstukken, onder wie de als 'godfather' te boek staande Greg R. (70), opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Wessels en lidmaatschap van een criminele organisatie. De twee kopstukken zitten nog altijd vast.

Wessels was geen onbekende in het criminele circuit. Mogelijk werd hij geliquideerd omdat hij een partij drugs zou hebben gestolen.

De G. en medeverdachte Howard K. zitten in de cel. De derde verdachte, Patrick S., was al vrij uit voorarrest. Hij zou voorbereidingen voor de liquidatie hebben getroffen.

Er is nog geen nieuwe zittingsdatum bekend.