Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht achttien jaar cel en tbs geëist tegen een 38-jarige Syrische vluchteling. Hij wordt ervan verdacht eind 2017 in Maastricht twee mensen met messteken om het leven gebracht te hebben.

Voor het OM telt zwaar mee dat Osama I. eerder die dag tegen iemand had gezegd dat hij "vanavond dood is of vastzit".

Volgens justitie wist hij op 14 december 2017 wat hij deed. De man doodde een 46-jarige man en een 56-jarige vrouw met een mes. Hij stak ook in op de 21-jarige dochter van de vrouw, die haar moeder probeerde te redden.

Een buurman redde het leven van de 21-jarige vrouw door I. neer te slaan met een moersleutel. Volgens het OM wordt ze als ze in de spiegel kijkt door de verwondingen aan haar hoofd steeds weer herinnerd aan de moord op haar moeder.

PBC zegt dat man ontoerekeningsvatbaar is

Het Pieter Baan Centrum verklaarde de man eerder ontoerekeningsvatbaar, maar het OM eist behalve tbs ook celstraf.

Het motief van I. blijft onduidelijk. De man verklaarde door 'djinns' (demonen) geteisterd te zijn. Ook zegt hij zich de tweede steekpartij niet te kunnen herinneren. Het OM betwijfelt dat en vermoedt dat de man hierover liegt.

Advocaat Jules Heemskerk zei het "jammer te vinden dat het OM niet meegaat in de volledige ontoerekeningsvatbaarheid van het PBC".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!