Werknemers van Defensie die hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof chroom-6 willen dezelfde schadevergoeding als mensen die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt, zegt letselschadespecialist Yme Drost na een bericht hierover van de NOS.

De gemeente Tilburg meldde vorige week dat achthonderd mensen die in een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen hebben gewerkt met chroom-6 kunnen rekenen op een schadevergoeding van zeker 7.000 euro.

Drost eist nu ditzelfde bedrag voor zijn driehonderd cliënten "of ze nu ziek zijn geworden of niet". De advocaat stelt dat de mensen die niet ziek zijn "voortdurend blootstaan aan de angst of ze misschien nog ziek worden".

Zo'n 2.500 werknemers van Defensie werkten tussen 1984 en 2006 aan het onderhoud van NAVO-materieel. Daarbij werd gestraald met grit dat chroom-6 bevatte. Defensie had een coulanceregeling ingesteld waarbij bijna driehonderd mensen een vergoeding kregen.

Advocaat Rob Bedaux, die ongeveer honderd van de oud-werknemers vertegenwoordigt, eiste vorig jaar al een schadevergoeding voor mensen die buiten deze regeling vallen. Het bedrag lag op 9.000 euro, iets hoger dan wat Dost nu eist.

De gemeenteraad van Tilburg moet de regeling voor de toenmalige medewerkers op de NS-werkplaats nog goedkeuren. De raad bespreekt de kwestie volgende week. Een woordvoerder van Defensie liet weten dat het ministerie de Tilburgse regeling gaat bekijken.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Defensie: Gedupeerden kunnen altijd individuele claim indienen

Defensie benadrukt dat de regeling die het departement vorig jaar presenteerde voor het defensiepersoneel is overeengekomen met de vakbonden. Die regeling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en er is gebruik gemaakt van externe experts.

Defensie wijst erop dat gedupeerden ook altijd een individuele claim kunnen indienen. Het ministerie beseft "heel goed dat geen enkel bedrag het leed van onze oud-collega's kan verzachten".

Drost benadrukt dat Defensie de mensen "willens en wetens heeft blootgesteld aan gevaarlijke stoffen". Chroom-6, dat gebruikt wordt om roestvorming tegen te gaan, kwam vrij bij het schuren van oude treinstellen.

Het werken met chroom-6 kan leiden tot onder meer longkanker en neus(bijholte)kanker. Daarnaast kan het ook voor allergische reacties zorgen. De giftige stof kan ook zorgen voor astma, verschillende longziekten en longaandoeningen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!