Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag celstraffen tot 26 jaar geëist tegen de verdachten van de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht.

De 31-jarige man werd in januari 2017 aangezien voor crimineel Khalid H., die in dezelfde flat in Utrecht woonde.

Het OM denkt dat Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) de uitvoerders zijn van de schietpartij en eiste 26 jaar tegen hen. Beiden hebben ontkend iets te maken te hebben met het doodschieten van Changachi.

Justitie houdt de wereldwijd gezochte Ridouan Taghi en de organisatie om hem heen verantwoordelijk voor de moordpoging op H. en de moord op Changachi.

De vergismoord leidde ertoe dat Nabil B. wroeging kreeg en kroongetuigeverklaringen aflegde bij justitie. Hij kende de familie Changachi.

Het slachtoffer kwam 's nachts thuis en werd in zijn portiek aan de Faustdreef met een automatisch wapen onder vuur genomen. De daders konden ontkomen in een Audi die ze later in brand hebben gestoken.

De locatie waar Changachi werd doodgeschoten. (Foto: Politie)

Nog een poging om H. te liquideren

Uit onderschepte berichten werd duidelijk dat het ging om een vergismoord. "Hieruit bleek dat een ander persoon (Khalid H., red.) al een hele week werd gevolgd."

Twee dagen later ging opnieuw een moordcommando op pad om H. alsnog te liquideren. Het OM noemt dit een "herstelactie".

H. rook onraad en waarschuwde de politie. Die was tijdig ter plaatse en zette de achtervolging in. De auto van de verdachten crashte op de A1 en de politie kon de twee inzittenden aanhouden.

Het OM eiste vorige week acht jaar cel tegen de chauffeur van de auto. Medeverdachte Marciano D. (27) hoorde maandag twaalf jaar tegen zich eisen.

De rechter doet op 27 maart uitspraak.