De harde wind zorgt zaterdag voor vertragingen op Schiphol. Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat vooral inkomende vluchten vertraagd zijn. De gemiddelde vertraging is een half uur tot een uur.

In totaal zijn tientallen vluchten vertraagd. Vliegtuigen die Schiphol verlaten kunnen ook vertraging hebben door de harde wind, maar de overlast is het grootst voor vliegtuigen die op Schiphol landen.

"Rond 15.00 uur hadden we het hoogtepunt van de harde wind wel gehad", aldus de woordvoerder van Schiphol. Maar volgens hem blijft het de hele dag winderig, waardoor het aantal vertragingen nog niet afneemt.

Zondag is de harde wind naar verwachting gaan liggen, waardoor de vliegtuigen dan weer volgens schema kunnen vliegen.

De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de website van de luchthaven duidelijkheid verschaft over welke vluchten vertraagd zijn en welke vluchten op schema liggen. Hij adviseert reizigers en mensen die passagiers komen ophalen dan ook om die gegevens in de gaten te houden.

Windstoten van boven de 90 kilometer per uur

Het KNMI had vanwege de harde wind voor het hele land code geel afgegeven, met uitzondering van de provincies Noord-Brabant en Limburg. Die waarschuwing gold tot 17.00 uur.

Landinwaarts waren er windstoten mogelijk tot 80 kilometer per uur, aan de kust konden die windstoten een snelheid tot 90 kilometer per uur bereiken.

Weeronline meldt dat op Schiphol windstoten voorkwamen tot 90 kilometer per uur. De hoogste windsnelheden werden gemeten op Vlieland en op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Daar behaalde de wind een snelheid van 97 kilometer per uur.